AKUSTIKK

LÆR OM LYD OG STØY 


Siden selskapet ble grunnlagt i 1951, har mottoet til TROX GmbH vært: "Mennesket er målestokken, og menneskers velvære er vårt mål." Og sunn luft er en grunnleggende forutsetning for vårt velvære. Ventilasjon og klimatisering av rom er imidlertid et komplekst fagområde med mange variabler - som for eksempel akustikk. Dette skyldes at ventilasjons- og klimaanlegg genererer lyd og dermed støy gjennom transport og tilførsel av luft, noe som kan virke forstyrrende og til og med stressende.

Her gir vi et innblikk i akustikk for å gi en bedre forståelse av hvordan lyd genereres og unngås, og for å gjøre planleggingen enklere. Her kan du finne ut hvordan støy kan reduseres til et komfortabelt nivå, og hvilke TROX-komponenter som egner seg i hvilke tilfeller.

AKUSTIKK

Les mer

WEBINAR

Les mer

KALKULASJON

Les mer

AKUSTIKK I BYGNINGER

Les mer

PRODUKTER

Les mer

REFERANSE

Les mer







STØY GJENNOM LUFTEN

NÅR LYD FORSTYRRER

Hvis ventilasjonsanlegget er for høylytt, kan det føre til ubehag, stress, konsentrasjonsvansker og søvnforstyrrelser - for eksempel på sykehus, hoteller, kontorbygg, skoler eller andre følsomme miljøer. Personer som barn eller personer med eksisterende helseproblemer reagerer spesielt sensitivt.

Selv en svak, kontinuerlig lydnivå kan oppleves som forstyrrende eller ubehagelig. Tenk deg at du sitter i en konsertsal, og den perfekte musikkopplevelsen blir akkompagnert av bakgrunnsstøyen fra ventilasjonsanlegget. Men spesielt her, hvor mange mennesker er samlet på et begrenset område, er mekanisk ventilasjon uunnværlig.

Volumstrømregulatorer, avstengningsspjeld, vifter og andre bevegelige deler kan generere støy. Selv luftstrømmen i et aggregat kan forårsake støy når luften strømmer med høy hastighet gjennom kanaler og utløp. Dermed genereres det også støy inne i lyddempere.

Disse lydene kan imidlertid unngås eller reduseres til et punkt der de knapt er merkbare ved hjelp av god planlegging og installasjon av egnede komponenter.

HVA ER AKUSTIKK?

Akustikk er studiet av lyd, inkludert dens generering, forplantning og virkning. Det er en tverrfaglig vitenskap som tar for seg studiet av alle bølger i gasser, væsker og faste stoffer. Hvis du vil unngå uønskede lydutslipp, må du forstå hvordan lyd skapes og hvordan den forplanter seg. Vi må også definere hvilke typer lyd som er "uønsket", og når lyd blir til støy. Det er altså her persepsjon og måling av lyd kommer inn i bildet, i tillegg til de målte verdiene.

Musikkonserten som er nevnt ovenfor, oppleves vanligvis som behagelig, selv om den som regel er relativt høylytt. En mygg som flyr i rommet, er derimot relativt stille, men oppleves som ubehagelig. Dette viser at enkeltsignaler - selv om de er stille - kan oppfattes som forstyrrende. La oss derfor se nærmere på spørsmålet om persepsjon.

FREKVENSER OG AMPLITUDER

HVA ØRET OPPFATTER

Har du noen gang lagt fingeren på membranen til en høyttaler? Det du kjenner, er vibrasjonene fra en lydkilde som - forenklet forklart - sendes ut i luften i form av minimale trykkendringer og deretter forplanter seg i bølger. Lydbølgene får trommehinnene våre til å vibrere, noe som setter i gang hørselsprosessen i hjernen. Jo sterkere trykkendringen er, det vil si jo større utbøyningen (amplituden) av høyttalermembranen vår er, desto kraftigere oppfattes lyden. Og jo raskere membranen vibrerer, desto lysere er tonen i den luftbårne lyden (frekvensen). Måleenheten for frekvens er "hertz", eller forkortet Hz, målt i svingninger per sekund. Energien som frigjøres akustisk med høyttaleren, er lydeffekten. Den definerer kildestyrken til en støykilde og er uavhengig av omgivelsene. Lydtrykket er den effekten av kilden som en person hører, eller som kan registreres med et måleinstrument.

LYD I TALL

HVOR MYE ER NULL DESIBEL?

For å kunne representere lydens enormt store dynamiske spekter uttrykkes de fysiske enhetene trykk [Pa] og effekt [Watt] som nivåer, relatert til ulike referansestørrelser i desibel [dB]. Dette gir lydtrykknivået Lp og lydeffektnivået Lw, begge i henholdsvis dB og dB(A), men likevel fundamentalt forskjellige.

Siden desibelskalaen er utviklet for det menneskelige øret, er det ikke overraskende at den nedre terskelen for den menneskelige hørselen er 0 dB. Signaler under 0 dB er likevel til stede og kan oppfattes av enkelte dyr, for eksempel hunder og katter, men også av måleinstrumenter. Smerteterskelen ligger rundt 120 dB, men lydstyrker på 80 dB eller mer over lengre tid kan også gi varige hørselsskader, for eksempel tinnitus.

I menneskets persepsjon tilsvarer +10 dB omtrent en opplevd dobling av volumet. Hver av lydene i illustrasjonen nedenfor virker altså omtrent dobbelt så høye som den forrige!

LYDNIVÅØKNING MED FLERE STØYKILDER MED SAMME LYDSTYRKE

Hvis flere støykilder med samme lydstyrke opptrer ved siden av hverandre, betyr ikke dette at lydtrykknivået bare summeres. Snarere øker lydtrykknivået med følgende verdier:

SUM-NIVÅET AV FLERE ULIKE STØYKILDER

Når du bestemmer det totale lydnivået for flere støykilder med ulike lydnivåer, øker sum-nivået avhengig av forskjellen mellom de to lydnivåene.

DEN SOM VIL REDUSERE STØYEN, MÅ KJENNE FREKVENSEN

De fleste lyder er sammensatt av lydkomponenter med ulike frekvenser. Akkurat som i det allerede nevnte musikkorkesteret, der mange instrumenter spiller samtidig og produserer en kumulativ lyd.

Hvis lydbølgene opptrer i en ren sinuskurve, kalles dette en tone. En lyd er alltid en sammensetning av ulike harmoniske toner. Lyder som oppfattes som støy, består av et ubegrenset antall enkelttoner.

Hvis man ønsker å filtrere bort en bestemt støykomponent, må man la instrumentene i orkesteret vårt spille hver for seg. På samme måte kan man analysere en støy som er sammensatt av mange frekvenskomponenter, for eksempel den som produseres av et ventilasjonsanlegg, og bestemme frekvenskomponentene til de enkelte delene.


OKTAVSPEKTERET

HØRBARE FREKVENSER ER DELT INN I åtte SEKSJONER

Det er her hørselsspekteret vårt kommer inn i bildet, som dekker frekvensområdet fra 20 til 16 000 hertz (Hz), hos barn til og med opp til 20 000 Hz. Dette området er delt inn i 8 seksjoner, de såkalte oktavbåndene. De relevante oktavbåndene er definert som:

For den akustiske beregningen av et system er spesifikasjonen av lydeffektnivået i oktavbåndet avgjørende. Våre designprogrammer gir deg produktspesifikk informasjon om alle TROX-produkter.

DET MENNESKELIGE ØRET OG DETS EGENSKAPER

Det menneskelige øret er ikke like følsomt for alle frekvenser - lave frekvenser oppfattes dårligere enn høye. Derfor er det vanlig i teknisk akustikk å bruke klassifiseringskurver (ofte omtalt som filtre) som tar hensyn til den opplevde lydstyrken.

Det finnes slike karakterkurver for ulike lydnivåer og bruksområder. Den mest brukte er A-vektingen, som til syvende og sist angir dB(A)-verdien, som er velkjent i bygningstekniske anvendelser (BSE). Det relative nivået (se diagrammet nedenfor) legges til den målte verdien av den respektive spektralverdien. Den logaritmiske summen av frekvensene er det A-vektede sumnivået. Det er mulig å evaluere lydtrykket og/eller lydeffekten.

Diagrammet viser de relative nivåene for A-vektingen. En annen måte å vekte målte lydspektre på er NC- eller NR-vekting. NC brukes ofte i USA eller i land med stor innflytelse fra US/ASHRAE.

SLIK SPRER LYDEN SEG 

LYD UTENDØRS


Lyd beveger seg vanligvis bort fra kilden i en sfærisk form. Dette skjer med en hastighet på 343,2 m/s (1236 km/t) i tørr luft ved 20 °C, og ved havoverflaten. Du kjenner sikkert telleregelen for å anslå avstanden til et tordenvær: 3 sekunder mellom lyn og torden tilsvarer ca. 1 kilometer. Rundt lynet sprer lyden seg ut i alle retninger samtidig, som en bølge i vannet etter at en stein er kastet. Utendørs er det bare direkte lyd som forplanter seg fra kilden.

I byggebransjen er dette relevant for eksempel for støy fra luftinntak og -avkast, som kan variere avhengig av avstanden, nivået ved kilden og også plasseringen av kilden - og på samme måte i rommet (fritt i rommet / i en vegg / ved kanten ...).

Lydreduksjon i forhold til avstand (dB) i fritt felt:

LYD I ROMMET

Når lyd forplanter seg i et rom, overlapper direkte lyd og diffus lyd fra refleksjoner fra tak, vegger og gulv hverandre. Her er lydreduksjonen sterkt avhengig av rommets størrelse, overflater og møblering. Disse to faktorene påvirker den såkalte etterklangstiden i rommet. I tillegg er plasseringen av kilden avgjørende, noe som fører til samling eller jevn fordeling. I beregningene i henhold til VDI 2081 tas det hensyn til dette med en retningsfaktor.

WEBINAR 

STURLA INGEBRIGTSEN SNAKKER OM LYD OG LYDBEREGNINGER 

Se foredraget her







DESIGN OG BEREGNING

KORREKT MÅLING I AKUSTIKKLABORATORIET

TROX Auranor sin forsknings- og utviklingsavdeling på Jaren har etterklangskamre og en testkanal for lyddempere. Her utføres målinger som er relevante for hver enkelt enhetstype med hensyn til lydutslipp eller lydreduksjon, og de forbedres i omfattende tester til de ønskede egenskapene er oppnådd.

For å kunne vurdere lydeffekten til utstyr eller innsettingstapet til lyddempere på en objektiv måte, finnes det standarder som gjør dem sammenlignbare. De beskriver målearrangementet, måleteknikken og etterklangskammerets beskaffenhet. Følgende standarder brukes ved TROX i akustikklaboratoriet:

NS-EN ISO 5135:2020-12

Akustikk - Bestemmelse av lydeffektnivåer for støy fra luftdiffusorer, volumstrømregulatorer, spjeld og avstengningselementer ved måling i et etterklangskammer (ISO 5135:2020); tysk versjon EN ISO 5135:2020

NS-EN ISO 3741:2011-01

Akustikk - Bestemmelse av lydeffektnivåer og lydenerginivåer for støykilder ved hjelp av lydtrykkmålinger - Etterklangskammermetode med nøyaktighetsklasse 1 (ISO 3741:2010); tysk versjon EN ISO 3741:2010

NS-EN ISO 7235:2010-01

Akustikk - Laboratoriemåling av lyddempere med kanaler - Innsettingstap, luftregenerert støy og totalt trykkfall (ISO 7235:2003); tysk versjon EN ISO 7235:2009

VDI 2081 Blatt 1:2022-04

Ventilasjon og luftkondisjonering - Støygenerering og -reduksjon

[Source: Beuth Verlag GmbH]

For mer komplekse enheter eller utstyrskomponenter kan det være nødvendig med flere målinger for å evaluere spesifikke frekvensområder eller karakteristisk støy.


AKUSTIKK I BYGNINGER 

Akustikk i bygninger er en egen disiplin innen akustikk som tar for seg effekten av strukturelle forhold på lydens forplantning mellom rommene i en bygning, eller mellom det indre av rommet og utsiden. Bygningskomponenter som vegger, dører, vinduer og også tverrstrømningselementer beskrives og defineres med hensyn til lydisolasjon for å oppfylle visse krav.

HVORFOR TRENGER DU VERDIER FOR LYDISOLASJON?

I et prosjekt kan lydisolasjonsdataene for de enkelte komponentene brukes til å beregne den resulterende lydisolasjonen for hele systemet som består av vegg, dør, vindu og eventuelt luftvei. Den vektede lydreduksjonsindeksen Rw brukes vanligvis til dette. Denne beskriver evnen til å isolere lyden mellom to rom.

I tillegg til Rw-verdien til komponentene spiller arealforhold en stor rolle i beregningen av hele systemet. Det er lett å tenke seg at for eksempel et stort vindu har større innvirkning enn et lite vindu. Mens arealdefinisjonen for vinduer og dører er ganske enkel, er dette ikke tilfelle for tverrstrømselementer. Her står produsenten fritt til å velge om for eksempel bare det åpne arealet mot rommet skal brukes, eller hele enhetens areal. Avhengig av hvilken overflate som brukes, varierer den tilhørende Rw-verdien. Dette betyr at Rw-verdien sjelden er sammenlignbar 1:1, ettersom det ofte brukes ulike referansearealer. Beregnet i den resulterende verdien for det totale systemet har de varierende referansearealene ingen innflytelse, da disse er inkludert i beregningene.

Avhengig av referanseområdet (mørkeblått), får man forskjellige isolasjonsverdier for ventilasjonselementet - type TROX CFE        Likevel forblir isolasjonsverdien til veggen som helhet identisk.

AKUSTIKK I BYGNINGER

SAMMENLIGNBARE VERDIER FOR LYDISOLASJON

I tillegg til den vektede lydreduksjonsindeksen Rw finnes det også en alternativ spesifikasjon av den vektede standard lydnivåforskjellen Dn,e,w.

Den vektede standard lydnivåforskjellen beskriver en komponents evne til å isolere eller dempe lyd - i vårt eksempel CFE-tverrstrømselementet. Derfor brukes standard lydnivåforskjell hovedsakelig for små komponenter (areal < 1 m²), der komponentens faktiske areal "S" erstattes av et referanseareal A0 = 10 m².

I motsetning til den vektede lydreduksjonsindeksen kan verdiene for den vektede standard lydnivåforskjellen sammenlignes direkte med hverandre.

Som man tydelig kan se, fører referanseområdene S1 (totalt enhetsareal R = 22,7 dB) eller S2 (kun enhetsåpning R = 13,5 dB) til forskjellige resultater for lydisolasjonsverdien til CFE-overløpselementet når de settes inn i formelen. Bruk av en enhetlig referanseverdi A0 gir derimot sammenlignbare verdier.

  • L1 Energetisk midlede lydtrykknivåer i senderommet [dB] L2 Energetisk midlede lydtrykknivåer i mottakerrommet [dB]
  • L2 Energimessig gjennomsnittlig lydtrykknivå i mottaksrommet [dB]
  • S Arealet av den testede komponenten [m2]
  • A Ekvivalent lydabsorpsjonsareal i mottaksrommet [m2] A0
  • A0 Referanseabsorpsjonsareal 10 m2

Sammenliknbarheten sikres imidlertid ved hjelp av "standard lydnivåforskjell" (Dn,e,w). Her defineres en fast verdi på A0 = 10 m2 som referanseareal, som deretter settes i forhold til det totale absorpsjonsarealet i rommet. Jo større verdien er, desto bedre dempingsegenskaper har komponenten.

Standard lydnivåforskjell Dn,e beskriver kapasiteten til en bygningskomponent med et areal på mindre enn 1 m2 - i vårt eksempel et CFE-tverrstrømselement - til å isolere eller dempe lyd.

Derfor brukes standard lydnivåforskjell hovedsakelig for små komponenter. Her erstattes det faktiske arealet til komponenten S med et referanseareal på A0 = 10 m2







PRODUKTER

ET OVERBLIKK OVER LYDDEMPERE

Leter du etter noe helt spesifikt? Her finner du en oversikt over alle TROX-produkter med lyddempende egenskaper.

TROX Auranor lyddempere
TROX GmbH lyddempere

HVILKE PRODUKTER PASSER BEST?

SLIK FUNGERER LYDDEMPERE

Avhengig av bruksområde og type støykilde finnes det ulike produkter som effektivt reduserer lydeffektnivået.

Det finnes for eksempel lyddemper med bafler som brukes spesielt til å dempe lave frekvenser, eller spirodempere som er spesielt gode til å redusere høye frekvenser. Ulike teknikker brukes til dette formålet.

Med absorpsjonslyddempere omdannes en del av lydenergien til varmeenergi. Porøse materialer som mineralull egner seg godt til absorpsjon. Effekten av lydabsorpsjon forsterkes av flere refleksjoner i materialet. En absorpsjonslyddemper demper hovedsakelig mellomhøye og høye frekvenser.

En resonanslyddemper, derimot, omdanner lydenergi til kinetisk energi. I denne prosessen settes resonansplater som ikke har noen fast forbindelse til rammen, i svingninger ved hjelp av lyd. Energien til svingningen hentes fra lydens kraft. I tillegg fungerer lydabsorberende materiale bak resonansplaten som et dempende element. En resonanslyddemper demper hovedsakelig lave frekvenser.

ULIKE TYPER LYDDEMPERE

Hvis flere lyddempende elementer integreres direkte i kanalen ved siden av hverandre, kalles dette baffel-lyddempere. De brukes ofte i sentrale luftbehandlingsaggregater som TROX X-CUBE og demper lyden praktisk talt direkte ved kilden. Luften ledes mellom baflene på en så effektiv måte som mulig. Det lydabsorberende materialet og/eller resonansplatene som finnes i dem, trekker energien ut av lyden. De er også tilgjengelige i buet form for luftkanaler rundt eller i hjørner når andre alternativer ikke er tilgjengelige på grunn av begrenset plass.

Sekundære lyddempere brukes hovedsakelig til å redusere luftgenerert støy i spjeld. De monteres vanligvis rett bak spjeldet i luftkanalen.

Tverrstrømselementer, som TROX LKK, har integrerte lyddempere på absorpsjonsbasis. De brukes til å skille to rom akustisk fra hverandre. Luften ledes enten Z-formet eller T-formet inne i enheten fra det ene rommet til det andre.

RESIRKULERING, HELSE, BÆREKRAFT

MINERALULL

TROX bruker ikke-brennbar mineralull med RAL-kvalitetsmerke, som er ufarlig for helsen på grunn av sin høye bioløselighet, i henhold til TRGS 905 og EU-direktiv 97/69/EF. Avfallet som oppstår under produksjonen av splitterne, samles inn i sin helhet og returneres til leverandøren for resirkulering (Rockcycle®). Disse behandlings- og resirkuleringsprosedyrene bidrar på en bærekraftig måte til å avlaste miljøet.

GLASSFIBERDUK

For å forhindre at mineralullen slites av luftstrømmen, er absorpsjonsmaterialet dekket av et svært fint glassfiberstoff, som gir effektiv beskyttelse opp til maks. 20 m/s luftstrømningshastighet. Overflatene kan tørkes av og rengjøres med en fuktig klut (hvis tilgjengelig). De tilsvarende produktene og komponentene er merket i samsvar med VDI6022. (se produkter)

ENERGIEFFEKTIVITET

Energieffektiviteten til lyddemperne er også viktig når det gjelder bærekraft. Under utviklingen er det derfor ikke bare lagt vekt på å minimere strømningstapet gjennom profilerte rammer, men også på spesielt høy tetthet. Ved å heve lekkasjeklassen kan man nemlig spare ytterligere primærluft.







REFERANSEINFORMASJON

SPESIELLE BRUKSOMRÅDER

ATEX

Lyddempere kan også brukes i områder med potensielt eksplosjonsfarlig atmosfære. I ATEX-sertifiserte sentralenheter i X-CUBES finner du for eksempel tilsvarende egnede lyddempere. ATEX-produsentens erklæringer er tilgjengelige på nettstedet for alle egnede produkter. ATEX-sertifiserte lyddempere kan brukes i EX-områder i sone 1, 2 og sone 21, 22 (utvendig) i henhold til direktiv 1999/92/EF. "Utenfor" betyr at lyddemperen kan brukes i de angitte områdene, men ingen eksplosiv atmosfære kan passere gjennom lyddemperen (innenfor).

Kjøkkenavtrekk

Spesielt for kjøkkenavtrekksluft må høye hygienestandarder opprettholdes. Utblåsningsluften må renses via aerosolutskillere, slik at det etableres egnede avtrekksforhold. Det anbefales å følge VDI 2052 ved planlegging, installasjon og vedlikehold under drift.

Splittere i standardutførelse, uten perforert plate eller strekkmetall, er spesielt godt egnet for lyddemping. Dette skyldes at de glassfiberlaminerte overflatene er motstandsdyktige mot fett og syre og svært enkle å rengjøre. Når du skal velge materiale til lyddemperen, er det best å ta utgangspunkt i kanalsystemet.

Renrom

Lyddempere brukes også ofte i renromsmiljøer. I farmasøytisk industri eller ved produksjon av følsomme elektroniske komponenter kreves det nemlig maksimal konsentrasjon. Renromsteknologi i samsvar med VDI2083 kan enkelt implementeres med TROX standard lyddempere. Følgende punkter bør tas i betraktning:

• Den maksimale luftstrømningshastigheten i lyddemperen må ikke overskrides.

• Lyddemperen må ikke bli skadet.

• Før idriftsettelse bør det utføres en gjennomspylings-operasjon på minst to timer.

Produksjonshaller

Store og åpne haller har ofte dårlige akustiske egenskaper, ettersom tak- og veggflater reflekterer lyd over lange avstander, noe som resulterer i ubehagelige etterklangeffekter. Dette gjør det ikke bare vanskeligere å kommunisere, men har også en negativ innvirkning på arbeidsklimaet.

Nedhengte splittere under tak eller på vegger bidrar betydelig til å redusere etterklangstiden og er enkle å installere. For å oppnå optimale resultater anbefales det å få utført prosjektspesifikke beregninger av en spesialisert bygningsakustiker.

production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Del siden

Anbefal denne siden

Anbefal denne siden ved å sende en link pr. mail

Alle felter merket med (*) må fylles ut.

Del siden

Takk for din anbefaling!

Din anbefaling har blitt sendt og bør ankomme snart.


kontakt

Vi er her for deg

Vennligst spesifiser din melding og type henvendelse

Vedlegg (maks 10MB)

(*) Påkrevet felt

Kontakt

Takk for at du kontaktet oss!

Henvendelsen blir behandlet snarlig.
For generelle henvendelser kan du også ringe: 61 31 35 30


kontakt

Vi er her for deg

Vennligst spesifiser din melding og type henvendelse

Vedlegg (maks 10MB)

(*) Påkrevet felt

Kontakt

Takk for at du kontaktet oss!

Henvendelsen blir behandlet snarlig.
For generelle henvendelser kan du også ringe: 61 31 35 30